सी-बक्थोर्न फलका यी जादुगरी गुणहरूले हरेक गम्भीर रोगबाट राहत प्रदान गर्नेछ, पातहरूमा पनि धेरै गुणहरू छन्। *
सी-बक्थोर्न फलका यी जादुगरी गुणहरूले हरेक गम्भीर रोगबाट राहत प्रदान गर्नेछ, पातहरूमा पनि धेरै गुणहरू छन्। *
*यो विशेष वनस्पति हिमाञ्चल प्रदेश र उत्तराञ्चलमा पाइने औषधिहरूको भण्डार हो। यो रसिलो फलको इतिहास धेरै पुरानो छ। * यसलाई सेवन गर्दा क्यान्सर, मधुमेह जस्ता धेरै गम्भीर रोगबाट छुटकारा मिल्छ । धेरै फाइदाहरू फेला पार्नुहोस्...*
आजको जीवनशैलीमा हामी यति व्यस्त छौं कि खानपानमा ध्यान दिन पर्याप्त समय छैन । यसले गर्दा हाम्रो शरीरमा खनिज, प्रोटिन र भिटामिनलगायत थुप्रै पोषक तत्त्वहरूको कमी हुन्छ। जसका कारण हामी सधै कुनै न कुनै रोगको सिकार हुन्छौं । त्यसैले हामीले तपाईलाई एउटा फलको बारेमा ल्याएका छौं। जसले तिम्रो शरीरको हरेक आवश्यकता पूरा गर्नेछ। हो, सी-बक्थोर्न यस्तो फल हो। यसले तपाईंको शरीरमा भिटामिन, खनिजलगायत हरेक पोषक तत्त्वको कमीको पूर्ति गर्नेछ। यसले थुप्रै गम्भीर रोगहरूबाट पनि बचाउनेछ। सी-बक्थोर्न बारेमा सबै कुरा सिक्नुहोस्।
समुद्री बक्थोर्न भन्ने नाउँ सुन्ने बित्तिकै तपाईंलाई यो समुद्रमा पाइने बोट हो जस्तो लाग्न सक्छ। यदि तपाईं यस्तै सोचिरहनुभएको छ भने तपाईं गलत हुनुहुन्छ । हो, यो विशेष संयन्त्र हिमाञ्चल प्रदेश र उत्तराञ्चलमा पाइने औषधिको भण्डार हो । यो रसिलो फलको इतिहास धेरै पुरानो छ। यसको सेवनले क्यान्सर, मधुमेह जस्ता थुप्रै गम्भीर रोगहरूबाट छुटकारा मिल्छ। संसारको एक मात्र फल यही हो भनेर थाह पाउँदा तपाईं छक्क पर्नुहुनेछ। जसमा ओमेगा ७ फ्याटी एसिड हुन्छ । यो फल हाम्रो स्वास्थ्यको लागि उत्तम छ। कुनै पनि कुरामा पनि त्यस्तै प्रकारको पातहरू कम हुँदैनन्। यसले स्वास्थ्यमा यति धेरै फाइदा गर्छ कि आज १२० भन्दा बढी वैज्ञानिकहरूले यसको अध्ययन गरिरहेका छन्।
पोषक तत्व भण्डार सी-बक्थोर्न
सी-बक्थोर्न ओमेगा फ्याटी एसिड 3, 6,7 र 9 मा प्रशस्त छ। यसमा धेरै एन्टिअक्सिडेन्ट हुन्छ। यसमा भिटामिन सी, ई, एमिनो एसिड, लिपिड, बेटा क्यारोटिन, लाइकोपेनका साथै प्रोभिटामिन, मिनरल्स र जैविक सक्रिय तत्वपनि पाइन्छ । रोग प्रतिरोधात्मक प्रणालीलाई बलियो बनाउन यो एउटा ठूलो फल हो।
शताब्दियौंसम्म प्रयोग गरियो
यसको उपचारात्मक गुण र त्यसबाट हुने असरहरूको कारण शताब्दीयौंदेखि चिनियाँ औषधीहरूमा यो फल असंख्य हुँदै आएको छ। पछि विज्ञानले यसका स्वस्थ लाभहरूबारे पनि पत्ता लाग्यो।
अब तपाईलाई अहिले नै प्रयोग हुन थालेको होला जस्तो लागेको होला । तर, त्यसो भएको छैन । शताब्दीयौंदेखि यसको प्रयोग हुँदै आएको छ । वैज्ञानिक अध्ययनअनुसार यसमा संजीवनी ब्युटीको गुण रहेको छ । जुन रामायणकालमा प्रयोग गरिएको थियो । यसबाहेक, ८० को शताब्दीमा पोषण योजना र विकिरण विरुद्ध लड्न रूसी अन्तरिक्ष विभागले सी-बक्थोर्न अन्तरिक्षयात्रीहरूलाई सप्लिमेन्टको रूपमा प्रदान गऱ्यो। तपाईंलाई थाहै छ सी-बक्थौर्न भारतीय सिपाहीको डोसेजको एउटा भाग हो।
खड्का-बाख्राको स्वाद कस्तो छ
खट्टे स्वाद सहितको यो फल पाकेपछि मात्र खाइन्छ, जब यो स्वादिलो देखिन्छ। जुन रस वा अन्य रूपहरूमा पनि प्रयोग गरिन्छ। थुप्रै अनुसन्धानहरूले देखाएअनुसार सी-बक्थोर्नले हानिकारक स्वतन्त्र रेडिकलहरूको उत्पत्ति र अक्सिडेटिभ तनावलाई पनि कम गर्छ।
सी-बक्थोर्न सेवन गर्दा हुने फाइदाहरु
• यसलाई सेवन गर्दा शरीर को विकास, विकास र स्वस्थ ्यवद्धता कायम रहन्छ ।
• अन्य सेल संरचनाको लागि निर्णय ब्लक को रूपमा काम गर्दछ।
• चिसो शरीरलाई इन्सुलेशन दिन्छ ।
• यसले खेलाडीलाई राम्रो प्रदर्शन गर्न पनि मद्दत गर्छ । यसले खेलाडीहरूको क्षमता बढाउँछ अनि प्रतिस्पर्धापछि फेरि स्वस्थ राख्छ।
• अनुसन्धाताहरूका अनुसार यसमा भएको फोस्फेटिक डायलसेरिन (PS) शरीरको उकुसमुकुस हुनबाट जोगाउँछ ।
• मानसिक तनाव
• क्यान्सर
• मधुमेह
• मांसपेशीहरूलाई बलियो बनाउनुहोस्
• थाइराइड नियन्त्रण गर्नुहोस्
कलेजो स्वस्थ राख्नको लागि
• यसमा पाइने एन्टिअक्सिडेन्टले ब्रेन ट्युमर बढ्नबाट रोक्छ ।
• रेडियोएक्टिभ गुणको कारणले शरीरलाई विकिरणबाट बचाउँछ।
• शरीरलाई स्वस्थ राख्नुहोस् ।
• रोग प्रतिरोधात्मक क्षमता बढाउँछ ।
• शरीरका जोर्नीहरू राख्न स्वस्थ
• तौल नियन्त्रण
• कपाल, नङ र छाला स्वस्थ
• आँखा स्वस्थ राख्नुहोस्
• अल्जाइमरबाट मुक्त हुनुहोस्
• सिरिओसिस, एक्जिमा, फ्रेन्कल र एक्नेमा पनि फाइदाजनक हुन्छ ।
Comments